Digitális adatbázisok, lexikonok, egyéb gyűjtemények

Könyvtárunkban elérhető adatbázisok, digitális könyvtárak, elektronikus adattárak

EBSCO:

Az EbscoHost a világ egyik leggyakrabban használt referencia forrása. Az EBSCOhost egységes felületen kínál számos adatbázist, melyek különféle témaköröket dolgoznak fel. Az EBSCO Publishing-en keresztül (mely a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítója és forgalmazója) a felhasználók több ezer, főleg nemzetközi tudományos kiadó angol (és idegen) nyelvű folyóirataihoz férhetnek hozzá.

Könyvtárunkból az alábbi EBSCO adatbázisok érhetőek el: 

 • 1. Academic Search Complete
  Az Academic Search Complete értékes és átfogó teljes szövegű multidiszciplináris tudományos adatbázis, több mint 8500 teljes szövegű periodikát, köztük több mint 7300 lektorált folyóiratot tartalmaz. A teljes szövegű tartalmon felül ez az adatbázis folyóiratok, valamint összesen több mint 13 200 kiadvány indexelését és kivonatait kínálja.
   
 • 2. GreenFILE
  A GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. Többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.
   
 • 3. Library, Information Science & Technology Abstracts
  A Library, Information Science & Technology Abstracts with Full Text több mint 560 alapvető folyóiratot, több mint 50 elsőrendű folyóiratot és 125 válogatott folyóiratot indexel, valamint könyveket, kutatási beszámolókat és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg.
   
 • 4. eBook Collection
  Keresés teljes szövegű e-könyvekben
   
 • 5. eBook Public Library Collection
  Teljes szövegű kiadványokat, e-könyveket  tartalmaz.

 

Arcanum Digitális Tudománytár

A könyvtár számítógépeiről csak helyben elérhető több mint 17 millió oldalnyi tudományos és kulturális tartalom teljes szöveggel (folyóiratok - nagy sorozatok, lexikonok, hírlapok, családtörténet, helytörténet, hungarológia)

 

MeRSZ okoskönyvtár:

Több száz online tankönyv, szakkönyv, egyetemi jegyzet hallgatóknak, kutatóknak, könyvtáraknak, intézményeknek.

 

SZAKTÁRS adatbázis:

Egy közös felületen gyűjti össze a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit, ezáltal teszi hozzáférhetővé a legfrissebb szakirodalmi műveket.

L'Harmattan, és Osiris Kiadó műveihez teljes hozzáférést biztosítunk, a  Szaktudás Kiadó Ház, és a Kronosz Kiadó művei szabadon kereshetőek.

 

NAVA – Nemzeti Audiovizuális Archívum:

Könyvtárunk NAVA-pont. A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) gyűjti a magyar műsorszolgáltatói kötelespéldányokat. Könyvtárunkban olyan tartalmakhoz is hozzáférhet, amely csak korlátozottan hozzáférhető. A műsorgyűjtemény az internetes teremben multimédiás számítógépeken érhető el, könyvtárosok segítségével.

 

Távolról is elérhető adatbázisok:

Lexikonok

 

Szótárak

 

Életrajzok, életrajzi adatok

 

Képadatbázisok

 

Sajtóadatbázisok

 

Jogi adatbázisok

 

Retrospektív jogi adatbázisok

 

Nemzetközi jogi adatbázisok

 

Történelmi adatbázisok

 

Szociológiai adatbázisok

 

Pedagógiai adatbázisok

 

Művészeti adatbázisok

 

Néprajzi adatbázisok

 

Filozófia

 

Repozitóriumok